Cork & Fork Wine Bar
Cork & Fork Wine Bar
За локацията
На 24 октомври 2023 г. е открито най-новото винено бижу в центъра на Пловдив – енотеката на ресторант Атлас – Cork & Fork. Тук се предлагат 365 български вина (за всеки ден от годината) от над 110 винарски изби от всички краища на България. В енотека Cork&Fork са представени петте винени региона на България с най-характерните сортове и стилове вина. Акцент е поставен и на местните сортове, които имат свой отделен стелаж, както и био вината. Селекцията на вината е изготвена от водещи енолози в България: Гергана Тодорова и Красимира Кодукова. Главен сомелиер на енотека Cork & Fork е Таньо Танев.
Освен с винения си лист Cork&Fork впечатлява и с неповторимата си и автентична атмосфера. Енотеката е в самото сърце на град Пловдив в сграда, известна сред пловдивчани и гости на града като сградата с Атлас, построена през 1923 година от арх. Стойко Стойчев. Формите на фасадата са във властващия за това време в Европа стил ар-деко.
Безспорно сградата и нейната история са впечатляващи, любопитното е, че в пловдивските архиви се откри и нейната връзка с виното. С нея ще ви върнем 100 години назад, когато в съседната сграда с пищно тържество през 1911 г. е открит „Гранд хотел Моллe“ – един от най-скъпите и изискани хотели в Пловдив по това време. Съдържател на сградата е бил босненецът Димитър Молле, който привличал аристократични гости от България и чужбина не само с удобство и лукс, но и с прясна храна и първокласно вино.
В близост до сградата се намирал и Гроздовия пазар, на мястото на едноименния площад днес. Там освен да продават грозде, производителите показвали и най-доброто си вино от собствените лозя. Тържището се превръщало в своеобразен конкурс за най-добро вино. В този период собствениците на хотели и ресторанти успявали да спазарят големи количества вино. Съхранението му се оказало предизвикателство за Димитър Молле, който решава да наеме за тази цел подземното помещение на сградата с Атлас. Там складирал бъчви със Станимашка малага, Брезовски мискет и други популярни за периода вина. Това ставало възможно поради факта, че по това време избите под всички сгради били свързани с врати с цел по-лесна евакуация или за да се използват съвместно необходимите суровини. Това е позволявали виното от десетките бъчви в сутерена на сградата с Атлас да бъде сервирано в съседната сграда.
За локацията
На 24 октомври 2023 г. е открито най-новото винено бижу в центъра на Пловдив – енотеката на ресторант Атлас – Cork & Fork. Тук се предлагат 365 български вина (за всеки ден от годината) от над 110 винарски изби от всички краища на България. В енотека Cork&Fork са представени петте винени региона на България с най-характерните сортове и стилове вина. Акцент е поставен и на местните сортове, които имат свой отделен стелаж, както и био вината. Селекцията на вината е изготвена от водещи енолози в България: Гергана Тодорова и Красимира Кодукова. Главен сомелиер на енотека Cork & Fork е Таньо Танев.
Освен с винения си лист Cork&Fork впечатлява и с неповторимата си и автентична атмосфера. Енотеката е в самото сърце на град Пловдив в сграда, известна сред пловдивчани и гости на града като сградата с Атлас, построена през 1923 година от арх. Стойко Стойчев. Формите на фасадата са във властващия за това време в Европа стил ар-деко.
Безспорно сградата и нейната история са впечатляващи, любопитното е, че в пловдивските архиви се откри и нейната връзка с виното. С нея ще ви върнем 100 години назад, когато в съседната сграда с пищно тържество през 1911 г. е открит „Гранд хотел Моллe“ – един от най-скъпите и изискани хотели в Пловдив по това време. Съдържател на сградата е бил босненецът Димитър Молле, който привличал аристократични гости от България и чужбина не само с удобство и лукс, но и с прясна храна и първокласно вино.
В близост до сградата се намирал и Гроздовия пазар, на мястото на едноименния площад днес. Там освен да продават грозде, производителите показвали и най-доброто си вино от собствените лозя. Тържището се превръщало в своеобразен конкурс за най-добро вино. В този период собствениците на хотели и ресторанти успявали да спазарят големи количества вино. Съхранението му се оказало предизвикателство за Димитър Молле, който решава да наеме за тази цел подземното помещение на сградата с Атлас. Там складирал бъчви със Станимашка малага, Брезовски мискет и други популярни за периода вина. Това ставало възможно поради факта, че по това време избите под всички сгради били свързани с врати с цел по-лесна евакуация или за да се използват съвместно необходимите суровини. Това е позволявали виното от десетките бъчви в сутерена на сградата с Атлас да бъде сервирано в съседната сграда.
Интериор
Винени Дегустации
Идеята на екипа на Cork&Fork е да покаже богатството на българското вино пред пловдивчани и гости на града като предложат на своите гости индивидуални и групови дегустации, тематични винени вечери, разнообразие от вина на чаша, подбрана селекция от фермерски млечни и месни продукти и премиум тапаси и хапки. Тук може да реализирате оригинален винен тиймбилдинг или да подарите винено преживяване на свои близки.
Разнообразието от вина, уютната атмосфера в историческата сграда в центъра на града дава поле за реализирането на множество винени дегустации както и други културни събития. Енотеката може да се посещава от индивидуални туристи, но и организирани групи, като може да се провеждат и корпоративни събития, или да се празнува личен повод.
Винени Дегустации
Идеята на екипа на Cork&Fork е да покаже богатството на българското вино пред пловдивчани и гости на града като предложат на своите гости индивидуални и групови дегустации, тематични винени вечери, разнообразие от вина на чаша, подбрана селекция от фермерски млечни и месни продукти и премиум тапаси и хапки. Тук може да реализирате оригинален винен тиймбилдинг или да подарите винено преживяване на свои близки.
Разнообразието от вина, уютната атмосфера в историческата сграда в центъра на града дава поле за реализирането на множество винени дегустации както и други културни събития. Енотеката може да се посещава от индивидуални туристи, но и организирани групи, като може да се провеждат и корпоративни събития, или да се празнува личен повод.
Храна & Вино
Ценителите на хубавото вино могат да му се насладят максимално, опитвайки и от нашите специални предложения за висококачествени тапаси.
Разгледайте нашето меню.
Храна & Вино
Ценителите на хубавото вино могат да му се насладят максимално, опитвайки и от нашите специални предложения за висококачествени тапаси.
Разгледайте нашето меню.
Програма Лоялност
Карти за лоялност. При консумация на място или поръчки онлайн, трупате точки, които после може да обърнете в преживяване в Cork&Fork
Програма Лоялност
Карти за лоялност. При консумация на място или поръчки онлайн, трупате точки, които после може да обърнете в преживяване в Cork&Fork
Абонамент
Очаквайте подробности за нашите абонаментни програми.